Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Α' ΑΘΗΝΑΣ ΠΕΜΗ ΖΟΥΝΗ


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ 
Προς
α) τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών
κ. Ευάγγελο Βενιζέλο
&
 β) τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Φίλιππο Σαχινίδη

Θέμα: 
Διάθεση πιστώσεων του Προϋπολογισμού του Οικονομικού Έτους 2011 από τις Αθλητικές Ομοσπονδίες και εποπτευόμενους φορείς της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

Είναι γνωστή σε όλους μας η οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας. Με έκπληξή μου πληροφορήθηκα ότι, με την απόφαση 2/57177/0020 της 20ης/07/2011 του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Φίλιππου Σαχινίδη, οι εγκεκριμένοι προϋπολογισμοί εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού περικόπτονται κατά 51% για το τρέχον οικονομικό έτος. Τούτο σημαίνει ότι από τον Αύγουστο έως και τον Δεκέμβριο του 2011 περνούν στο αποθεματικό του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους 52.196.300 ευρώ από τον προϋπολογισμό της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, καθώς επίσης και 40.731.939 ευρώ από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Η έκπληξή μου δικαιολογείται από το δεδομένο ότι  ρητή επιθυμία της Κυβέρνησης αλλά και των κοινοτικών εταίρων μας είναι να μην περικόπτεται καμία ανταποδοτική δαπάνη. Η περικοπή των 52.196.300 ευρώ για τον Αθλητισμό είναι αντιαναπτυξιακή, αφού είναι γνωστό σε όλους μας ότι για κάθε ευρώ που ξοδεύεται για τον αθλητισμό, επιστρέφονται στην κοινωνία, άμεσα και έμμεσα, πολλαπλάσια οφέλη. Με την διακοπή των αθλητικών δραστηριοτήτων και πρωταθλημάτων σε όλη την Επικράτεια, ο αντίκτυπος  στις κατά τόπους οικονομίες της χώρας, οι οποίες ζωντανεύουν από τις δραστηριότητες αυτές, θα είναι άμεσος. Η περικοπή δε των 40.731.939 του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού θα μειώσει ακόμα περισσότερο μια ήδη – δραματικά -μειωμένη δυνατότητα ανάπτυξης βασικών, απαραίτητων και επίσης πολλαπλώς ανταποδοτικών δραστηριοτήτων.
Επειδή η πίεση λόγω της οικονομικής συγκυρίας επιβάλλει και την εξασφάλιση υγιών χώρων «διαφυγής» εκ μέρους της πολιτείας
Επειδή ο Πολιτισμός και ο Αθλητισμός είναι βασική τροφή και όχι πολυτέλεια
Επειδή  μέρος των τεραστίων κερδών του ΟΠΑΠ, καθώς και η ίδια η ύπαρξή του, εδράζονται στον Αθλητισμό
Επειδή ο Πολιτισμός και ο ερασιτεχνικός αθλητισμός είναι το αντίδοτο στη βία και στα «στημένα» στοιχήματα
Επειδή  τα στάδια  είναι πνεύμονες και πυρήνες ανάπτυξης για την χώρα
 ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
 - Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών
κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και
- Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης
  α) Για την γενικότερη συλλογιστική που οδήγησε στην έκδοση της παραπάνω απόφασης
 β) την επανεξέταση της απόφασης και την πιθανότητα απόσυρσή της.

Αθήνα   01/09/2011
Η ερωτώσα Βουλευτής
  Πέμη Ζούνη