Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΕΟΕ - ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Συνεδρίαζε μέχρι αργά χτες το βράδυ η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή με μοναδικό θέμα τις εξαγγελίες Μπιτσαξή για τον Εθνικό Αθλητικό Σχεδιασμό.
Οπως είχαμε γράψει η συνεδρίαση θα ήταν ήρεμη και σε κλίμα συναίνεσης.
Η παρουσία των μελών ήταν ισχυρή, 24 παρόντες.
Απόντες αιτιολογημένοι και μη:
Γιώργος Βασιλακόπουλος, Δημήτρης Διαθεσόπουλος, Γιάννης Σγουρός, Μίνωας Κυριακού, Λάμπης Νικολάου, Στέλιος Αγγελούδης, Βασίλης Σεβαστής και Πέτρος Συναδινός.
Οι αποφάσεις πάρθηκαν ομόφωνα και η ΕΟΕ βγήκε μπροστά και στήριξε τα Ολυμπιακά και τα Μεσογειακά αθλήματα.
Οι θέσεις της ΕΟΕ φαίνονται στο δελτίο τύπου που εκδόθηκε:
"Η Ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής στη συνεδρίαση της 28ης Ιανουαρίου 2010, στην οποία παρέστησαν 24 μέλη, αποφάσισε ομόφωνα να υποβάλει στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, τις παρακάτω θέσεις – προτάσεις της για τον Εθνικό Αθλητικό Σχεδιασμό:
 Ο Σχεδιασμός που προτείνει η Πολιτεία κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση καθώς επιδιώκει τον εξορθολογισμό στη χρηματοδότηση των αθλημάτων, σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία για τη χώρα.Όλες οι Ομοσπονδίες των Ολυμπιακών Αθλημάτων, πρέπει υποχρεωτικά να χρηματοδοτούνται από την Πολιτεία. Από εκεί και πέρα η Πολιτεία μπορεί να τα κατατάξει σε διαφορετικές κατηγορίες με κριτήρια που θα θέσει η ίδια. Στα κριτήρια για τη χρηματοδότηση, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στις προσπάθειες που κάνει η κάθε Αθλητική Ομοσπονδία, για την μάχη κατά του ντόπινγκ, για την καταπολέμηση της βίας και για την επικράτηση του «ευ αγωνίζεσθαι».Να συνεχιστεί η κρατική χρηματοδότηση αθλημάτων που είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 - οι οποίοι θα γίνουν στην πατρίδα μας - προκειμένου να υπάρξει επάξια εκπροσώπηση της Ελλάδας στη διοργάνωση του Βόλου και της Λάρισας. Να καλυφθούν οι ανελαστικές δαπάνες των Ομοσπονδιών των Ολυμπιακών αθλημάτων, όπως η μισθοδοσία των υπαλλήλων, η στέγη, τα υπογεγραμμένα συμβόλαια και οι δεσμευτικές συμβάσεις(προπονητές, τεχνικοί σύμβουλοι κλπ) Οι περικοπές στην επιχορήγηση των Ολυμπιακών Αθλημάτων πρέπει να γίνουν σταδιακά ώστε να δοθεί ο χρόνος για έγκαιρο προγραμματισμό και προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Ωστόσο απαραίτητη προϋπόθεση για όλα τα αθλήματα, πρέπει να είναι η χρηματοδότηση των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων όλων των ηλικιακών κατηγοριών, προκειμένου να μην χαθεί το κίνητρο της συμμετοχής στους αθλητές και στις αθλήτριες.Να επιχορηγείται η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή από το Δημόσιο, ώστε τα χρήματα της Ολυμπιακής Προετοιμασίας να πηγαίνουν στους αθλητές υψηλού επιπέδου, βάση των κριτηρίων που έχουν θεσπιστεί. Το Κράτος να δημιουργήσει θεσμικό πλαίσιο για την προσέλκυση χορηγιών. Παράλληλα οι χορηγίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, να μοιράζονται σε όλα τα Ολυμπιακά αθλήματα. Να αποκλειστούν από κάθε κρατική χρηματοδότηση όλα τα σωματεία – «σφραγίδες», που θα διαπιστώνει με ελέγχους της η Πολιτεία.
Τέλος η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή επιθυμεί την ερχόμενη εβδομάδα, συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού κ. Παναγιώτη Μπιτσαξή προκειμένου να γίνει περαιτέρω διαβούλευση για τον Εθνικό Αθλητικό Σχεδιασμό


Από το Γραφείο Τύπου της ΕΟΕ

Θα ισορροπήσει το σύστημα.