Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΕΝΙΣ: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΖΑΝΝΙΑ ΣΤΗΝ SPORTDAY


Παραθέτουμε τη σημερινή συνέντευξη του Προέδρου της ΕΦΟΑ Σπύρου Ζαννιά στην εφημερίδα SPORTDAY, για σταθερή διοίκηση και όχι αερολογίες και ψεύτικες υποσχέσεις:


«Το στοίχημά μας»

Λίγο πριν επανεκλεγεί στη θέση του προέδρου της ομοσπονδίας τένις, ο Σπύρος Ζαννιάς μιλάει στη «SportDay» για το τι έκανε και τι θα κάνει στην ΕΦΟΑ.
Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα του Ελληνικού τένις; 

«Η μεγάλη ανάπτυξη των τελευταίων ετών δημιούργησε νέα δεδομένα και νέες απαιτήσεις. Όμως η οικονομική πραγματικότητα είναι σκληρή. Έτσι, λοιπόν, η διαρκώς μειούμενη επιχορήγηση, το κόστος λειτουργίας των εγκαταστάσεων με την εμμονή των δήμων και άλλων φορέων του Δημοσίου να πιέζουν για υψηλά ενοίκια, το αυξανόμενο κόστος μετακίνησης των αθλητών, η δυσκολία εύρεσης χορηγών κ.λπ., που είναι συνεπακόλουθα της οικονομικής κρίσης, είναι τα σημαντικότερα προβλήματα.

Ιδιαίτερο πρόβλημα είναι η μη ύπαρξη αμιγούς αθλητικού σχολείου, που για το άθλημα του τένις είναι ίσως το μεγαλύτερο, αφού οι αθλητές από μικρή ηλικία θα πρέπει να συμμετέχουν 20-25 εβδομάδες τον χρόνο σε αγώνες για να μπορούν να σταθούν στο διεθνές περιβάλλον. Εχουμε ζητήσει κατ' επανάληψη ως ομοσπονδία τη δημιουργία αμιγούς αθλητικού σχολείου. Μάλιστα στη θητεία μου σαν διευθυντής-συντονιστής στον ΟΣΚ προσπάθησα να το κάνω πράξη σε χώρο του Δήμου Ελευσίνας, κίνηση που βρήκε μεγάλη αντίσταση.

Βέβαια ο αθλητισμός είναι κοινωνικό αγαθό, δημιουργεί πόρους, ενισχύει τις τοπικές οικονομίες, δημιουργεί θέσεις εργασίας και θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται από την πολιτεία σαν εργαλείο ανάπτυξης και να θεωρείται βασική τροφή και όχι επιδόρπιο».

Οικονομικά σε τι κατάσταση βρίσκεται η ομοσπονδία; 

«Είναι προφανές ότι η οικονομική κρίση αγγίζει τον αθλητισμό και κατ' επέκταση το τένις, και κατεβάζει τις δαπάνες για τον σκοπό αυτόν σε χαμηλή προτεραιότητα. Ωστόσο, τηρουμένων των αναλογιών της ελληνικής οικονομικής πραγματικότητας και με τη βοήθεια του ιδιωτικού τομέα, η ομοσπονδία μας αντέχει στην κρίση, σε μία χώρα με περισσότερο από 1,5 εκατ. ανέργους. Όταν πολύτιμα αγαθά, όπως η υγεία και η παιδεία, δεν μπορούν να καλυφθούν επαρκώς από τα δημόσια έσοδα, η δική μας ομοσπονδία κράτησε το 2011 και κρατάει το 2012 ζωντανό το άθλημα συντηρώντας υποδομές σε όλη την Ελλάδα και προσφέροντας αθλητική ενασχόληση υψηλού επιπέδου στην ελληνική οικογένεια.

Ακριβώς αυτό είναι και το στοίχημά μας, να λάβουμε όλες τις μέριμνες θωρακίζοντας το άθλημα του τένις από την οικονομική κρίση, και για αυτό ακολουθούμε μία συνετή οικονομική διαχείριση του αθλήματος με δύο κυρίαρχους στόχους, την αναπτυξιακή κατεύθυνση στην Ελλάδα και την ανταποδοτικότητα του αθλήματος, με στόχο τα έσοδα που δημιουργούν οι διοργανώσεις μας να μεταφράζονται σε πολύτιμο απόθεμα για τα σωματεία και ταυτοχρόνως σε αναπτυξιακό καύσιμο για τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες, ισόρροπα στο κέντρο και στην περιφέρεια».

Θεωρείτε ότι υπάρχουν νεαροί αθλητές οι οποίοι μπορούν να διαφημίσουν το ελληνικό τένις παγκοσμίως; 

«Οι επιτυχίες των αθλητών μας στους αγώνες των ηλικιακά μικρών κατηγοριών της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας και της παγκόσμιας ομοσπονδίας δείχνουν τη δυναμική, τη δουλειά και το ταλέντο που υπάρχει. Δυστυχώς οι αγκυλώσεις της εκπαίδευσης και η επιθυμία της ελληνικής οικογένειας για ανώτατες σπουδές των παιδιών στερούν τη δυνατότητα για μεγάλες διακρίσεις».

Τι απαντάτε σε όσα σας καταλογίζουν ότι το άθλημα δεν έχει την ανάπτυξη που θα έπρεπε;

«Η μεγάλη ανάπτυξη των τελευταίων ετών είναι φανερή και η αγωνιστική δραστηριότητα πολύ μεγάλη. Η μεγαλύτερη απόδειξη είναι ότι το 2011 η ΕΦΟΑ τιμήθηκε από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία τένις (Tennis Europe) σαν 1η σε ανάπτυξη ομοσπονδία μέλος της, ανάμεσα σε 49 εθνικές ευρωπαϊκές ομοσπονδίες. Ενας άλλος βασικός δείκτης ανάπτυξης είναι το γεγονός ότι στο τένις δεν υπάρχει άνεργος προπονητής. Το τένις δημιουργεί κοινωνικό ιστό και έχει εδραιωθεί σαν "λαϊκό" άθλημα».

Είστε ικανοποιημένος από την παρουσία των Εθνικών ομάδων τα τελευταία χρόνια; 

«Ηταν απόφαση της ομοσπονδίας, αρχής γενομένης από το 2011, να ανανεωθούν οι Εθνικές ομάδες. Πιστεύω ότι θα φανούν τα αποτελέσματα, όπως φάνηκαν και από το 1996, που είχε συντελεστεί ανανέωση. Μου δίνετε την ευκαιρία να τονίσω αυτές τις επιτυχίες των Εθνικών ομάδων και να πω ένα μπράβο όχι μόνο στους αθλητές μας, αλλά και σε όσους προσπαθούν για τον σκοπό αυτόν. Πρέπει να πούμε, όμως, ότι ο πρωταθλητισμός δεν είναι μονόδρομος για την ομοσπονδία μας, διότι πάνω από όλα προέχει ο αθλητισμός χιλιάδων παιδιών, όλων των ηλικιών, σε όλη την Ελλάδα. Δεν θα βάζαμε σε καμία περίπτωση στη ζυγαριά τα μετάλλια του πρωταθλητισμού με την ευγενή άμιλλα του αθλητισμού».

Σε ποιους τομείς θα επικεντρωθείτε, προκειμένου το άθλημα να έχει μεγαλύτερη ανάπτυξη;

«Σε όλους τους φορείς με κοινωνικό προσανατολισμό επιβάλλεται να υπάρχει υγιής αντιπολίτευση. Δεν πρέπει, όμως, να υπόσχεται ανέφικτα και ανεφάρμοστα προγράμματα, που δεν μπόρεσαν να εφαρμοστούν ούτε στα σωματεία τους. Ήδη έχει αποφασιστεί η ψηφιοποίηση του αρχείου της ομοσπονδίας, η αναβάθμιση της ιστοσελίδας, η αναβάθμιση της μηχανοργάνωσης όλων των ενώσεων, η προμήθεια σύγχρονου λογισμικού για την αναδιοργάνωση του αγωνιστικού προγράμματος και όλα αυτά με αξιόπιστο χορηγό. Θα υπάρξει αναδιοργάνωση του αγωνιστικού προγράμματος, για να μειωθεί το κόστος των μετακινήσεων.

Θα επιταθούν τα προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, σε συνεργασία με την παγκόσμια ομοσπονδία. Ένα πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει τα δύο τελευταία χρόνια και υλοποιείται με επιτυχία. Θα αξιοποιηθούν ξενοδοχειακές και ιδιωτικές εγκαταστάσεις, χωρίς να θίγονται τα σωματεία-μέλη της ομοσπονδίας. Το πρόγραμμα ήδη υλοποιείται με επιτυχία στο Ηράκλειο Κρήτης. Θα ενταθεί η προβολή του αθλήματος σε σχέση με τα πλεονεκτήματα που προσφέρει στους αθλούμενους, μια και το τένις παίζεται από ανθρώπους όλων των ηλικιών. Είναι όαση για την ελληνική οικογένεια. Ζητήθηκε από τη ΓΓΑ η δημιουργία σχολής προπονητών, με αυτοχρηματοδότηση, η οποία θα δημιουργήσει νέα δεδομένα».

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη στη σημερινή (11/9) «SportDay»