Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

ΑΦΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΝΕΩΝ ΣΤΗ ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ-ΓΡΑΦΕΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑ Η ΑΡΤΕΜΙΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Στον απόηχο της αφής της φλόγας, που έγινε στην Αρχαία Ολυμπία την περασμένη Πρασκευή το πρωί, μόνο θετικά σχόλια γράφτηκαν και ακούστηκαν.
Η αφή έγινε για τους πρώτους  Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων που γίνονται στη Σιγκαπούρη από 14-26 Αυγούστου.
Σε μια  κατανυκτική τελετή είδαμε πολλά καινούργια πράγματα που πραγματικά ήταν εντυπωσιακά.
Η χορογράφος Άρτεμις Ιγνατίου  δημιούργησε για την αφή  τελείως καινούργιο και πιο ζωντανό θέμα.
Η τελετή ξεκίνησε από το μνημείο του βασιληά Φίλιππου που το ξεκίνησε ο ίδιος και το τελειοποίησε ο Μέγας Αλέξανδρος και όχι από τον Ναό της Ήρας.
Στο χορό συμμετείχαν δεκατρείς νέες ιέρειες από 20-25 χρόνων και τέσσερα νέα αγόρια που έδειχναν τα αθλήματα της πυγμαχίας, του ακόντιου και του δρόμου.
Ένα δεκάχρονο κορίτσι, δίπλα στην Ιγνατίου, κρατούσε κλαδί εληάς, σύμβολο νίκης και έπαθλο για τους νικητές.
Ο χορός νεανικός, ζωντανός ακολούθησε την πιό ζωντανή αυτή τη φορά μουσική του συνθέτη Μιχάλη Μεσσήνη.
Η μουσική σύνθεση έγινε για αρχαικά μουσικά όργανα με ένα τύμπανο,δύο βιολιά πιτσικάτα(βιολί χωρίς δοξάρι), δύο φλάουτα, καμπανάκια και ένα τσίμπαλομ(αρχαίο σαντούρι), η οποία εκτελέστηκε από μουσικούς της συμφωνικής ορχήστρας της ΕΡΤ και ηχογραφήθηκε στο στούντιο της ΕΡΤ.
Η χορογραφία εκτελέστηκε άψογα και τον τόνο έδωσε η καινούργια πρωθιέρεια  Ινώ Μενεγάκη, γνωστή κλασσική ηθοποιός με περγαμηνές στο θέατρο της Επιδαύρου και στον διεθνή θεατρικό χώρο.
Η εικόνα έφυγε σε όλη τη γη και μεταδόθηκε απευθείας στη Σιγκαπούρη.
Οι σχολιαστές της ΕΡΤ Νίκος Αντωνιάδης και Νίκος Τσώνης έκαναν δύο σημαντικές αναφορές, μία για το υψηλό επίπεδο των ομιλιών και μία για την αρμονική εκτέλεση ολόκληρης της τελετής.
Η πολύ καλή εικόνα είχε συντονιστή τον έμπειρο σκηνοθέτη Γιώργο Σιούλα και η παραγωγή έγινε από την έμπειρη Ρένα Καραμανή.
Η Άρτεμις συνεργάστηκε με μοναδικό τρόπο με όλους.
Η Παγκόσμια αθλητική κοινότητα παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον τα μηνύματα που έστειλε από την Αρχαία Ολυμπία η Άρτεμις Ιγνατίου.